stretched house

j.a. sosa + m. santiago

private client - built 

The plot on which the construction stands enjoys a privileged position. Looking out over the bay of Las Palmas and the Port, it has exceptional views to the east.

 

This situation has to a great extent determined the positioning of the house, which is ‘stretched out’ along the Paseo de la Cornisa seafront promenade in order to take full advantage of the views.

 

However, far from what we had initially envisaged, what finally did most to condition the form of the two buildings was neither the views nor the programme but the subsoil. Much of the plot is on deep landfill, and this circumstance exercised a major influence on the position and the structure of both buildings. The pillars are located on the ‘suitable’ perimeter indicated by the geotechnical study, avoiding the landfill, and the rest of the construction is extended in a cantilever to the north and east. The gesture of projecting out toward these edges conditions the final form in the highest degree; having accepted the risk of committing to such a potent structure, all that remained was to make its raison d’être apparent.

 

The strongly textured exposed concrete structure is visible both in the interior and on the exterior, giving the whole building the decidedly ‘tectonic’ aspect that can be appreciated in the model. The rest of the walls are thus reduced to the role of a secondary skin in which the voids are not differentiated in compositional terms from the blind planes.

 

From the point of view of the programme, the proposed constructions will be used by the client as his own home and for his paediatric practice. At the request of the developer, the consulting rooms have been designed to be transformed easily, with only minor modifications, into a second house with two or three bedrooms.